Π Α Π Α Δ Α Τ Ε Σ

Επαρχίας Νικοπόλεως & Πάργας του Νομού Πρέβεζας

 

Γενική άποψη του χωριού από το Νικολίτσι.

 

Βρίσκεται στην γεωγραφική περιοχή που είναι γνωστή ως Μικρή Λάκκα Σουλίου, και είναι χτισμένο στους πρόποδες σε προέκταση του όρους Τόμαρος. Είναι ορεινό χωριό, και η πλατεία του είναι σε υψόμετρο 296  μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 Το χωριό ψηλά από το βουνό.

 

Η κορυφή «Ζαρκόραχη» είναι η ψηλότερη του βουνού με υψόμετρο 1332 μέτρα.  Η κορυφή «Προφήτης Ηλίας» του βουνού έχει υψόμετρο 1258 μέτρα, η κορυφή «Αλογομάνδρα» 1014 μέτρα, και η κορυφή «Μεγάλη Τσούκα »  957  μέτρα.

Το Παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο βουνό

 

Στην πλατεία του χωριού, 3 μεγάλα πλατάνια δεσπόζουν στο χώρο και δίνουν τους θερινούς μήνες την δροσιά τους, στους ντόπιους και τους επισκέπτες. Στην άκρη της είναι το μνημείο (Ηρώον) πεσόντων Παπαδιωτών στους πολέμους.

Η πλατεία ψηλά από το καινούργιο καμπαναριό.

 

Λίγο ποιο κάτω το παλαιό καμπαναριό σήμα κατατεθέν του χωριού, περιστοιχισμένο από την πλακόστρωτη πλατεία και σε μια γωνιά της είναι η προτομή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

 

Η προτομή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πλατεία.

 

Το χωριό αποτελείται από 3 συνοικισμούς: 1) τον κεντρικό συνοικισμό Παπαδάτες, 2) τον συνοικισμό Γαλήνη (παλαιά ονομασία Χάλασμα) και  3) τον συνοικισμό Άγιοι Απόστολοι (παλαιά ονομασία Προβίδι).

 

Το χωριό χιονισμένο.

 

 Μετά την  απελευθέρωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913, η Ήπειρος ενώθηκε με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.

Η κοινότητα Παπαδατών συστήθηκε επισήμως με το Βασιλικό Διάταγμα «περί συστάσεων δήμων και κοινοτήτων εν τω νομώ Πρεβέζης» την 14-08-1918. (ΦΕΚ 181 – τεύχος πρώτον σελ. 1302 παράγρ. 24). «Ο οικισμός Παπαδάται υπό το όνομα «Κοινότης Παπαδατών» και με έδρα τον ομώνυμον συνοικισμόν. Προς την κοινότητα Παπαδατών ενούται και ο συνοικισμός Μελιανά».

Η αρχική αναγνώριση έγινε με Βασιλικό Διάταγμα που υπογράφηκε την 07-08-1919 από τον Βασιλέα Αλέξανδρο και τον Υπουργό επί των Εσωτερικών Κ. Δ. Ρακτιβάν.

Την 06-03-1925 (ΦΕΚ 62 / 1925) ο συνοικισμός Μελιανά αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή κοινότητα.

Από το 1999 (με το νόμο Καποδίστρια) μαζί με τα υπόλοιπα χωριά (Θεσπρωτικό – Ριζοβούνι – Γαλατάς –Μελιανά – Νικολίτσι – Άσσος και Πολυστάφυλλο) αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσπρωτικού του Νομού Πρέβεζας.

 

Το παλαιό καμπαναριό από την βεράντα της νέας εκκλησίας.

 

Το χωριό συνορεύει νότια με το Γαλατά - Ζερβό, δυτικά με το Νικολίτσι και τον Άσσο, βόρεια με τα Μελιανά του Δήμου Θεσπρωτικού και το Κουκλέσσι του Δήμου Δήμου Δημητρίου Ιωαννίνων, ανατολικά με τον Κερασώνα, και την Βούλιστα - Παναγιά  του Δήμου Φιλιππιάδας Πρέβεζας.

Το ρέμα «Λακοχάλασμα» χωρίζει το χωριό από τα Μελιανά, και ο Ξηροπόταμος στον κάμπο του χωριού (γνωστός ως «Άμπουλας») με το Νικολίτσι

Το Δημοτικό Σχολείο επισκευάστηκε από της ζημιές του σεισμού του 1981. Τώρα δεν λειτουργεί λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Έχει συγχωνευτεί με το Δημοτικό Σχολείο Ριζοβουνίου.

Το Δημοτικό Σχολείο.

 

Λειτουργεί Κρατικός Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 Το Νηπιαγωγείο.

 

Ο Παιδικός Σταθμός.

 

Το χωριό απέχει 9 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου (το Θεσπρωτικό), 45 από την Πρέβεζα, 28 από την Άρτα, 18 από την Φιλιππιάδα και 75 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

 

Το χωριό από άλλη οπτική γωνία.

Η διαμονή σας στο χωριό μας είναι ευχάριστη. Αν δεν έχετε κάποιο συγγενή, γνωστό ή φίλο να σας φιλοξενήσει, σας συστήνουμε τον Παραδοσιακό Ξενώνα «ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ» του  συγχωριανού μας κ. Ευάγγελου Σιάρκου. Είναι 50 περίπου μέτρα ποιο πέρα από την πλατεία του χωριού, σε ένα όμορφο προσφάτως ανακαινισμένο κτίριο, με πολλές ανέσεις και καταπληκτική θέα. Για να κλείσετε δωμάτιο καλέστε το: 26830-61463 ή στο 6977458681 - www.tokagelari.gr

Ο παραδοσιακός Ξενώνας του κ. Σιάρκου.


         Μια άλλη άποψη του Ξενώνα.

 

Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Γνωστές είναι και οι βρώσιμες ελιές του χωριού μας, που η καλλιέργειά τους αποδίδει ένα σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους του χωριού μας.

Στο χωριό μας εδρεύει και το ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟΣ. Τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται, διοργανώνει Πανελλήνιους Αγώνες Αλεξιπτώτου Πλαγιάς (παρά πέντε), με μεγάλη συμμετοχή αγωνιζομένων. Για τις ανάγκες των πιλότων αλεξιπτώτου πλαγιάς έχει κατασκευαστεί πίστα απογείωσης κοντά στην κορυφή μεγάλη Τσούκα στο βουνό.

 

Κατά την απογείωση.

 

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει ο παλαιός Μεταβυζαντινός Ναός Αγίας Τριάδος «Φανερωμένης» που κατασκευάστηκε το 1743 με αγιογραφίες σπάνιες, και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Υπέστη σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 1981.

 

Το τέμπλο της παλαιάς εκκλησίας.

 

 Καταβάλλονται προσπάθειες από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος «Φανερωμένης», και τους υπόλοιπους φορείς του χωριού, για να γίνουν μέσα στο 2007 οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό, για να μην καταρρεύσει το κτίριο. Έχει χαρακτηριστεί από την 8η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο.

Η νέα εκκλησία, φωτογραφία από το Αγροτικό Ιατρείο.

 

  Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον συνοικισμό Γαλήνη με τις θαυμάσιες  βυζαντινές αγιογραφίες έχει υποστεί φθορές και ζημιές από τους σεισμούς και την πάροδο του χρόνου. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γαλήνης καταβάλλει προσπάθειες για την επισκευή του Ναού.

Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χτισμένος σ’ ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο, δίπλα από τις πηγές στη θέση Πλιατόϊ Γαλήνης, με τα μεγάλα σκιερά πλατάνια. Στον χώρο αυτό τον Αύγουστο διοργανώνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Η παλαιότερη εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος. Σήμερα είναι ο Κοιμητηριακός Ναός του Χωριού. Διασώζονται λίγες αγιογραφίες στο Ιερό. Στο Ναό έγιναν πριν πολλά χρόνια εργασίες προέκτασης με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο ρυθμός του.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα ποιο πέρα είναι ο Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και 300 μέτρα ποιο πάνω είναι το Παρεκκλήσιο τους που είναι γνωστό σε όλη την Ήπειρο ως «Αγιονέρι». Η πηγή του νερού που τρέχει μέσα στο Παρεκκλήσιο έχει ιαματικές ιδιότητες, και πλήθος λαού το επισκέπτεται και έχει ιαθεί από διάφορες ασθένειες.

 

Το Αγιονέρι.

 

Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είναι 150 μέτρα ποιο πάνω από την πλατεία, και πλήθος κόσμου  παρευρίσκεται στην Λιτανεία της ιεράς εικόνος του Αγίου, μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, που τελείται την παραμονή της εορτής, την 23η Αυγούστου το βράδυ.

 

Ο Άγιος Κοσμάς.

 

Χιονισμένο τοπίο.

  

          Η νέα και η παλαιά εκκλησία της Αγίας Τριάδος, η μυλόπετρα, και η ανθισμένη κουτσουπιά.

 

Ο ναός  των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου.
 

Από την Μετακομιδή και έκθεση εις προσκύνησιν της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιεροθέου, Α΄ Επισκόπου Αθηνών εις Παπαδάτες  21 – 24 Αυγούστου 1998.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πίστα απογείωσης αλεξιπτώτου πλαγιάς στο βουνό του χωριού, τον αγιασμό, και την διοργάνωση Πανελληνίων αγώνων.

 

 

 

 


Καταρράκτης στους Αγίους Αποστόλους (Κόμαρο)


Στις φωτογραφίες ο συγχωριανός μας δάσκαλος, Αθανάσιος Τσιρώνης στο γήπεδο  Θεσπρωτικού το 1971. Στιγμιότυπο από τον εορτασμό των 150 χρόνων στον Ν. Πρέβεζας, από την απελευθέρωση της Ελλάδος

 
Ακολουθούν διάφορα γεωγραφικά στοιχεία που αναφέρονται στην ακριβή θέση του χωριού μας στον πλανήτη μας (γεωγραφικό μήκος, πλάτος κτλ).
Pappadatai, Nomos Prevezas Greece
Άλλες ονομασίες – γραφές :   (Other names:)
Παπαδάτες, Παππαδάτες, Παππαδάται,
Papadhates, Pappadhátai, Papadatai, Pappadátai, Papadátai, Pappadátes, Papadhátes, Pappadates, Pappadhatai

Latitude

39.3133

Longitude

20.7925

Altitude (feet)

1669

Lat (DMS)

39° 18' 48N

Long (DMS)

20° 47' 33E

Altitude (meters)

508

«ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ»

 

Pappadatai
Alternates names : Papadatai - Papadhates - Pappadates - Pappadhatai -
Coordinates
UTM : DJ85
Geographical coordinates in decimal degrees (WGS84)
Latitude : 39.313
Longitude : 20.793
 
 

    
Satellite view of Pappadatai

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  

Ο πληθυσμός του χωριού κατά την απογραφή του 2001 ήταν 802 κάτοικοι:

 

Παπαδάτες :           566

Άγιοι Απόστολοι :  123

Γαλήνη:                  113

 

Ο πληθυσμός του χωριού κατά την απογραφή του 1851 (επί Τουρκοκρατίας) ήταν 300 κάτοικοι:

 

Το 1920      Παπαδάτες :             811  κάτοικοι.

 

Το 1928      Παπαδάτες :             905  κάτοικοι.

 

Το 1940      Παπαδάτες :           1202  κάτοικοι.

 

Το 1951      Παπαδάτες :             823  κάτοικοι.

                               Αν. Χάλασμα:           132  κάτοικοι.             

                               Κάτ. Χάλασμα:         126  κάτοικοι.

                               Άγιοι Απόστολοι:      117  κάτοικοι.

                               Τζολοβάνια:              120 κάτοικοι.

                                                                                         ΣΥΝΟΛΟ:  1318 κάτοικοι.

 

Το 1961      Παπαδάτες :             881  κάτοικοι.

                          Χάλασμα:                 259  κάτοικοι.       

                               Άγιοι Απόστολοι:      248  κάτοικοι.

                                                                                         ΣΥΝΟΛΟ:  1388 κάτοικοι.

 

Το 1971      Παπαδάτες :             738  κάτοικοι.

                         Γαλήνη:                    210  κάτοικοι.       

                               Άγιοι Απόστολοι:      171 κάτοικοι.

                                                                                         ΣΥΝΟΛΟ:  1119 κάτοικοι.

 

Το 1981      Παπαδάτες :             660  κάτοικοι.

                         Γαλήνη:                    183  κάτοικοι.       

                               Άγιοι Απόστολοι:      158  κάτοικοι.

                                                                                         ΣΥΝΟΛΟ:  1001 κάτοικοι.

 

Το 1991      Παπαδάτες :             606  κάτοικοι.

                          Γαλήνη:                    140  κάτοικοι.       

                                Άγιοι Απόστολοι:     135  κάτοικοι.

                                                                                         ΣΥΝΟΛΟ:    881 κάτοικοι.

 

ΤΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 

Το 1915      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :          125  μαθητές.

                                

Το 1931      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :          200  μαθητές.

                               

Το 1939      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :           236  μαθητές.

                               

Το 1941      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :           215  μαθητές.

                                Δημοτικό Σχολείο Χαλάσματος:             41  μαθητές.

                               

Το 1947      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :            240  μαθητές.

                                Δημοτικό Σχολείο Χαλάσματος:              64  μαθητές.

                          

Το 1948      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :            235  μαθητές.

                                Δημοτικό Σχολείο Χαλάσματος:              ?    μαθητές.

                                Νηπιαγωγείο Παπαδατών:                       80  μαθητές

 

Το 1960      Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :             210 μαθητές.

                               Δημοτικό Σχολείο Χαλάσματος:               39 μαθητές.

                                    Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αποστόλων:     30 μαθητές       

                                Νηπιαγωγείο Παπαδατών:                        80  μαθητές

 

               Το 1970    Δημοτικό Σχολείο Παπαδατών :              110 μαθητές.

                                Δημοτικό Σχολείο Γαλήνης:                      36 μαθητές.

                                Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αποστόλων:     36 μαθητές.

                                Νηπιαγωγείο Παπαδατών:                        67 μαθητές.

 

Αρχική σελίδα.....

 

Copyright By GT 2006-13